כותב : רועי וולפוביץ'
העצמה נשית היא כפי שהיא נשמעת, כל דבר אשר ביכולתו להעלות את הביטחון האישי והמורל של האישה. אז בעבר הרחוק (המאה ה-20) העצמה נשית לא הייתה מושג קיים. הנשים נחשבו כרכוש של הגבר, חסרות כל מעמד והחלטה.
עם הזמן התחזק מעמד הנשים והעצמה הנשית החלה לפרוץ בעולם באמצעות תנועות פמיניסטיות. "פמיניזם" הוא שם כולל לאידיאולוגיות, תנועות פוליטיות, תנועות חברתיות ותיאוריות אשר במרכזן המטרה להשיג ולמסד זכויות לנשים מבחינה פוליטית, חברתית, כלכלית ואישית, ולשפר את מצבן ומעמדן.
הפמיניזם פרץ לעולם בשלושה "גלים": הגל הראשון של הפמיניזם נאבק כדי להוכיח שלנשים יש את הכשירות המנטאלית והמוסרית להשתתף בחיים הפוליטיים. הגל השני של הפמיניזם העלה על נס את הרעיון שלנשים יש את הזכות לעבוד ולהנות מחירות חברתית ומינית בדיוק כמו לגברים. לעומת קודמיו, הגל השלישי של הפמיניזם – נתפס כפמיניזם רודני, מרומם כאידיאל דווקא את "פגיעותן" של נשים.
פוסטר הנועד לעודד את המורל של נשים עובדות במהלך מלחמת העולם השנייה, הפך במהרה לסמל קידום הפמיניזם.
עם פריצתן של התנועות הפמיניסטיות גבר כוח הרצון של הנשים לקום ולהילחם למען שוויון זכויות שבעבר לא היה להן: זכות הבחירה, זכות הקניין, הזכות לעבוד, להיות עצמאיות ועוד. לאחר שהנשים השיגו לעצמן את רוב מטרות הפמיניזם קם ה״פוסט פמיניזם״. פוסט פמיניזם עומד מאחורי האידיאולוגיה שהנשים כבר השיגו את כל מה שרצו להשיג באמצעות הפמיניזם ועכשיו הן יכולות לעשות כל מה שירצו גם אם מה שהן עושות נוגד את עקרונות הפמיניזם, לדוגמא: אם מה שהאישה רוצה זה לטפל בילדים, לבשל כל היום ולא לעבוד זה מה שהיא תעשה, זכותה.
בעולם המוזיקה העצמה נשית עדיין נוכחת אך האם היא רלוונטית לעידן המודרני?
מנהלות את העולם:
ביונסה בשירה "מנהלות את העולם" יוצאת במסר שהנשים הן אלו שמנהלות את העולם ושהן טובות וחזקות יותר מן הגברים. אמירה זו הולכת נגד הסטריאוטיפים הקדומים שיש נגד נשים בצורה קיצונית. מילות השיר נאמרות רובן בצורה ישירה ותוקפנית כלפי המין הגברי וגם שורות העוסקות ב"עליונותן" של הנשים נוכחות: "כמה מהבנים חושבים שהם טובים כמונו אבל הם לא הם לא", "ההשפעה שלי יכולה לבנות אומה, כוח אינסופי, שהאהבה שלנו יכולה לזלול", "לזלזל בנו, הם (הגברים) לא יזלזלו", "אני יודעת שאתה אוהב את זה, איך שאנחנו חכמות מספיק להרוויח את המליונים, חזקות מספיק לנשוא ילדים ואז לחזור בחזרה לעניינים.".
״מי מנהל את העולם? בנות״ - תמונה של ביונסה מהקליפ של שירה ״מנהלות את העולם״.
סוס שחור:
קייטי פרי, מוצגת בשירה "סוס שחור" כמלכה שליטה בעלת כוח ועוצמה בניגוד לסטריאוטיפים הקדומים על נשים לפני פריצת הפמיניזם (שאישה לא יכולה להוביל, שאישה לא יכולה להסתדר במעמד סמכותי ועוד). קייטי פרי מוצגת בקליפ בדמותה של קליאופטרה, אליה, מגיעים נסיכים אשר מנסים אחד אחרי אחד לכבוש את ליבה. במילות השיר קיימות אמירות בולטות המדגישות את כוחה של הזמרת: "ידעתי שתבוא אליי", "אני מסוגלת לכל דבר, תזהר.", "אתה רוצה לשחק בקסם? אתה תעז לעשות את זה? ברגע שאתה שלי, אין דרך חזרה." קייטי מציגה את דמות האישה כשולטת, ואילו את הגבר כמי שתלוי בה וברצונה.
״אני כל יכולה״ - תמונה של קייטי מהקליפ של שירה ״סוס שחור״.
שאגה:
קייטי פרי בתחילתו של השיר "שאגה" מוצגת כחסרת אונים ותלויה בגבר אשר היה עימה לאחר התרסקות המטוס שלה בג'ונגל. לאחר שהדמות הגברית אשר היא הסתמכה עליה להוביל אותה בג'ונגל נהרגה על ידי טיגריס, היא לומדת להסתגל לטבע והופכת מתלויה וחסרת אונים למלכת הג'ונגל. התהליך שהיא עוברת מראה לנו שכל אישה חזקה מספיק בכדי להפוך מתלויה למובילה.
"אתה תשמע אותי שואגת" - תמונה של קייטי מהקליפ של שירה "שאגה".
אך גם בשירים ובקליפים אשר מדברים העצמה אפשר למצוא החפצה ופוסט פמיניזם, דברים הנוגדים את ערכי הפמיניזם ובכך נוצר סוג של התנגשות ערכים בין ערכי הפמיניזם לפוסט פמיניזם.
גם בימינו, עדיין חשוב להזכיר מדי פעם לעולם כי הנשים הן לא פחות טובות מהגברים, הן לא נחותות מהם ומגיע להן שוויון הזדמנויות ויחס הוגן. מקרי אונס, הטרדות מיניות, סטראוטיפים ודעות קדומות שרווחות גם במאה העשרים ואחת, מזכירות לנו שיש לנו כחברה, עוד דרך ארוכה לעבור.
Comentarios