כותבת : מעיין מארי
עידן ה-"MeToo" הביא עמו מהפכה. נשים ששמרו סודות במשך עשרות שנים מצאו את ההזדמנות, את הרגע הנכון לחשוף את מה שאירע להן.
שתיקה של מאות שנים הופרה בזכות טראנה בורק, האקטיביסטית האמריקאית שטבעה את המונח Me Too בהקשר של אלימות מינית עוד בשנת 2006. בורק, פעילת זכויות אדם סיפרה שבשנת 1997 פגשה באלבמה נערה שסיפרה לה שהחבר של אמה התעלל בה מינית. בורק לא ידעה מה לומר לה ולימים הביעה צער על כך שלא אמרה לה "גם אני". לימים זכתה בורק לכינוי "מפרת השתיקה" על ידי מגזין טיים שהכתיר אותה ל"אשת השנה".
הראשונה שאמרה ME TOO. טראנה בורק, אשת השנה של מגזין טיים.
הטרדות מיניות היו מאז ומעולם עניין שאיתו התמודדו ילדות נערות ונשים. אך אם בעבר נשים בחרו לשתוק הרי שהיום לא עוד. הייתה זו השחקנית אליסה מילנו שיזמה את קמפיין ה-#METOO ברשת.
פרשייה מזעזעת שנחשפה בהוליווד העמידה במרכזה את הארווי ויינשטיין המפיק ההוליוודי , כמי שמואשם בתקיפות מיניות. בעקבות פרסום הפרשה, השחקנית אליסה מילנו מצייצת הצעה להאשטאג חדש –MeToo# – ומציעה שכל אישה שהוטרדה מינית תדווח על כך בדרך זו. ההאטשאג מתפשט במהירות ובהיקף עצום ברחבי הרשתות החברתיות, ומקבל ביטוי ביותר מ–85 מדינות ברחבי העולם.זו הייתה יריית הפתיחה של קמפיין המחאה שעודד נשים שנפגעו מינית לשבור את סכר השתיקה.
הקמפיין הגיע גם לישראל. ב-18 באוקטובר 2017 פורסמה ב"ידיעות אחרונות" כתבת שער נרחבת בנושא הטרדה מינית ואלימות מינית בליווי ההאשטאג "גם אנחנו". בכתבה תיארו מספר נשים מקרים בהם חוו הטרדה מינית או תקיפה מינית בהן גאיה קורן, שירי מימון, נעם פרתום, בת חן סבג, מיטל דוהן ועוד.
אם נפתח את סגור לבנו, נפתח את עינינו ונקשיב ברוב קשב נמצא שרבים מאוד מהסובבים אותנו הוטרדו מינית במהלך חייהם. הבעיה היא שכיום קשה מאוד להגדיר מהי הטרדה מינית שכן גם הספרות המחקרית מוצאת בדבר קושי. הטרדה מינית היא התנהגות של כפייה בהקשר מיני, לרבות הבטחה בלתי הולמת לתגמול תמורת אינטראקציות מיניות. בישראל, החוק להטרדה מינית שחוקק בשנת 1998 מגדיר חמישה סוגי התנהגויות ככאלו המהוות הטרדה מינית. כמו כן קובע החוק , שהטרדה מינית היא בגדר עבירה פלילית שעונשה מאסר, ועוולה אזרחית המאפשרת לבית המשפט לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק. סחיטה, איומים, מעשים מגונים ,הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, כל אלו הם בגדר הטרדות מיניות.
עולם המוזיקה כחלק מתופעת ההטרדות
גם עולם המוזיקה הוא חלק ממלחמה כנגד התופעה של ניצול, השפלה, התעללות והחפצת נשים. אחת הדוגמאות לכך הוא המקרה של הזמרת טיילור סוויפט שזכתה בתביעה שהגישה נגד שדרן הרדיו דיוויד מיולר, לאחר שהטריד אותה מינית. סוויפט דרשה דולר אחד בלבד והבהירה כי הזכייה לא נועדה לגרוף כסף, אלא לעודד נשים להתלונן על פגיעות מיניות. פחות מחודשיים אחרי, סוויפט תהפוך לאחת מדמויות המפתח של הקמפיין הפמיניסטי ההיסטורי: metoo#
עולם המוזיקה מבטא את זעקת הנשים גם במילות השירים.
I just shot a man down - ריהאנה
הקליפ של הזמרת ריהאנה, לשיר man down יצא ב-1 ביוני 2010 ובוים על ידי אנתוני מנדלר, עורר סערה רבה בשל הצגת הזמרת כמי שיורה בגבר אשר אנס אותה.
השיר man down גרם לרוחות לסעור אצל הרבה אנשים חלק בצורה חיובית וחלק בצורה שלילית .
אונס זה לא דבר המדובר מספיק בשירים ובמיוחד לא פעולת הגנה כה אגרסיבית כמו להרוג את האנס בעיני זה שיר מדהים עם מסר מדהים , כן יש שם אלימות מסוימת אך היא איננה סתם ככה. מדובר בהגנה עצמית , ריהאנה מראה בקליפ שהיא לא מפחדת ולא משתפנת ומעבירה מסר מדהים שמראה שבנות לא חסרות אונים יותר ומוטב שתחשוב פעמיים לפני שאתה פוגע באחת.
בעקבות הסערות צצו הרבה תגובות ריהאנה מגיבה על השיר ,על כך שיש הרג בשיר "מן הסתם היא לא רוצחת בדם קר" כדי להבין את זה צריך לחשוב למה זה קרה מלכתחילה. "זה היה צריך להיות משהו כל כך פוגע והחלטנו לחדד שזה עניין רציני מאוד שאנשים חוששים לטפל בו, במיוחד אם נפגעו בתרחיש כזה". צריך להיות משהו כלכך רציני שהיא באמת הרגישה קורבן אונס הוא רצח הנפש והריגה זה רצח הגוף זה לא כל-כך שונה חוץ מהפיזיות
בנוסף מסבירה ריהאנה: אני עברתי הטרדה מינית בעבר ואתה לא רואה ואותי מסתובבת והורגת אנשים בזמני הפנוי מה שניסיתי להעביר זה שאני רוצה שבנות יהיו זהירות יותר , תהנו תהיו עצבניות מתוקות מצחיקות אבל אל תהיו תמימות , השיר יצא ב2010, ריהאנה אז הייתה בת 23 והיא אומרת שהיא כוכבת רוק ללא ילדים ,"למה כולם מצפים ממני להתנהג כמו הורה אני רק ילדה שיכולה להיות הקול שלו או שלך בדבר הזה".
Till It Happens TO YOU
בשיר של ליידי גאגא - Til It Happens To You
ליידי גאגא מספרת על הכוונה מאחורי השיר , היא פותחת ומספרת על כך שהיא בעצמה ניצולת אונס, היא מספרת ש"בגלל האופן שבו אני מתלבשת הפרובוקטיביות שלי כאדם חשבתי שהבאתי את זה על עצמי בדרך כלשהי ,שזאת אשמתי".
בשיר של גאגא ניתן להרגיש את הכאב את הזעקה הקשה הזאת לעזרה ,בתחילת השיר נאמר אל תדאגי זה משתפר עם הזמן תאספי את עצמך קומי וגאגא שרה "עד שזה לא קורה לך אתה לא יכול לשפוט אותי אתה לא יודע איך זה מרגיש , אתה אומר לי לעמוד עם ראש מורם להיות חזקה ולעבור הלאה יהיה בסדר אבל (היא חוזרת על אותה שורה קשה שוב ושוב בלב כאוב כל-כך) ,
איך לעזאזל אתה יכול לדבר בכלל עד שזה לא קורה לך אתה לא יודעת איך זה מרגיש . מבחנתי הזעקה הזאת ,עד שהעולם שלך לא מתרסק עד שלא עושים לך את זה עד שאתה לא נאנס אתה לא תבין את ההרגשה הקשה הזאת הלא ניתנת לעיקול בכלל המכילה כל- כך הרבה כאב .
בקליפ רואים את הנשים האלה נאנסות כאובות הרוסות אך גם רואים ונותנים להם להרגיש שהן יכולות לקום שתמיד יש מי שיאמין להם ויקשיב להם הן לא לבד הקליפ מסתיים באזהרה שאומרת לצופים לקרוא לעזרה כאשר הם חווים אלימות על כל צורותיה לא רק אונס .
הרעיון מאחורי הקליפ והשיר התחיל בסרט "2015 The Hunting Ground" . הסרט עוסק באונס בקמפוסים בארצות הברית .
וקצת בנימה אישית שיר חזק כאוב שובר אך כל כך נכון. אתה לא יכול לשפוט אף אדם עד שאתה לא בנעליו וגם אז אתה לא יכול לשפוט אותו ,לאורך כל השיר הייתי עם צמרמורות מהכאב שניתן לשמוע בקול של גאגא והכי חשוב הבנתי כמה חשוב זה לבקש עזרה איך אפשר להינצל מקריעת הנפש על ידי בקשת יד שתרים אותך למעלה שתמנע את זה אם אפשר. בשיר עולה הצעקה: תיזהרו ותשמרו יש הרבה זאבים בחוץ שמרו על עצמכם.
תגידו לא הייתם רוצים לקום מחר בבוקר עם שיר קטן בלב
אז איך זה שעד כה תעשיית המוזיקה בישראל ובעולם לא נרתמה באופן רשמי לממען מטרה גדולה וחשובה כל כך?
איך זה שכוחות מובילים בתעשיית המוזיקה לא שילבו ידיים ויצאו למה שנדמה שיכולה להיות המהפכה של כל הזמנים?
איך זה שבעבר, נרתמה כל תעשיית המוזיקה למען מטרות חשובות (LIVE AIDׂׂׂ) ואילו כעת, בעידן שבו לתקשורת יש כוח גדול כל כך, אף אחד לא מצא לנכון להרים את הכפפה, ולקרוא לשינוי?
אני קוראת לתעשיית המוזיקה לחולל את הבלתי ייאמן. כן, זה אפשרי. למוזיקה יש כוח להעלות נושאים לתודעה, לרתום את הציבור למען מטרה וללבות שיח ציבורי. לעולם המוזיקה יש כוח. מוזיקה יכולה לתקן עוולות של מאות שנים. אומנים מובילים יכולים ליצור שינוי במערכת חברתית מעוותת שמשתיקה נשים, משאירה אותן במקום שכה נוח שיהיו בו- במקום של שתיקה, של החפצה, של מסכנות
תארו לעצמכם את כל אושיות המוזיקה באולפן אחד….
או שאפילו רק שניים שלושה זמרים שיתנו את הלגיטימציה לספר את הסיפור,מה עם ליצור איז הקליפ אחד גדול ומעורר השראה? קליפ שיתן לנשים את הכוח? קליפ שיהפוך להמנון הנשי, וכל אחת שתזמזם אותו- תרגיש בתוך תוכה את רוח השינוי? קליפ אחד חזק כזה, שיתן לכלנו את התקווה.
Comments