כותבת : לינה גורביץ'
אם גם אתם ראיתם את הבת שלכם רוקדת בסלון לצלילי מוזיקה בשפה לא מוכרת או שגם את תוהה מי האסייתים האלו במסך הפלאפון של החברה שלך, כנראה שמדובר במעריצת קייפופ.
מוזיקת הקייפופ, הפופ הקוריאני החל רק לפני כ-30 שנה וכיום, נחשב לאחד הז'אנרים הנשמעים ביותר ברחבי העולם. בקייפופ הכל מתנהל באופן נוקשה ו"לפי החוקים".
בשונה מהקלות שבה אומנים בעולם מתחילים את דרכם בעולם המוזיקה, בקייפופ ישנו תהליך ארוך ומייגע שצריך לעבור כדי לפרוץ כאיידול, ולפני שאתם קופצים לשאול מה זה איידול הינה כמה מושגים בסיסיים שאתם צריכים לדעת שמלווים את הז'אנר:
איידולים הם בעלי מגוון כשרונות, החל משירה, ריקוד, משחק, MCing (הנחייה) ודיבור בציבור.
האיידולים מתנהלים על ידי חברות הפקה, כאשר כל חברה מקיימת אודישנים לבני נוער וילדים מגיל מאוד צעיר. אם עברת את שלב האודישנים הפכת רשמית למה שנקרא בשפת הקייפופ: "טרייני". בתור טרייני החברה מספקת לך שיעורי ריקוד, שירה, ראפ, משחק ועוד, ולאחר מכן משבצים אותך ללהקה חדשה בה מתאמנים יחד ובסופו של דבר יוצאים לאור, אבל תהליך היציאה לאור המוכר כ"דביוט" יכול לקחת שנים רבות, ישנם איידולים שהיו טרייניז כ-9 שנים ואפילו יותר וישנם שהיו טרייניז מספר חודשים ודיבייטו, הכל תלוי בהחלטת החברה.
לעומת קייפופ, במוזיקה המערבית אין הגבלות, לאומנים מערביים יש חופש ביטוי וחופש לנהל מערכות יחסים דבר שאינו מקובל בעולם הבקייפופ . כאשר כוכבת הקייפופ המוערצת היונה ובן זוגה דאון, חבר לשעבר בלהקת הקייפופ פנטאגון הצהירו בציבור בשנת 2018 על היותם זוג, הם נתקלו בתגובות שליליות מצד המעריצים והסוכנים. דאון נאלץ לעזוב את הלהקה והזוג עצמו נאלץ לעזוב את החברת ההפקה.
התרבות הקוריאנית ידועה כשמרנית ונוקשה, וזה משפיע איך לא, גם על עולם הקייפופ. החל מאימונים אינטנסיבים אותם ה״טרייניז״ צריכים לעבור עד שיפרצו כאיידול, דרך סינון ופסילת שירים בשל מילים לא נאותות או תנועות ריקוד סקסיסטיות וכלה באיסור על השתתפות בתוכניות מוזיקה. חופש הביטוי של אומנים בעולם הקייפופ הוא דבר לא מובן מאליו.
הינה כמה סיבות שנראות לנו שטותיות אך בגללן באמת נאסרו מלהיות משודרות:
לדוגמא, אחד השירים המפורסמים בקייפופ בעל יותר מ-600 מיליון צפיות "Kill This Love" של להקת הבנות המפורסמת "Blackpink" נאסר מלהיות משודר בגלל סצנה בה אחת בנות הלהקה רוזה נוהגת במכונית ללא חגורה. שיר נוסף, של להקת הבנים "EXO" ששמו "LOTTO" נאסר לשידור בגלל ששם השיר הוא שם של חברה מסחרית.
ואם לא אמרנו עד עכשיו, כל קליפ מציג הגבלת גיל עם תחילתו.
מראה חיצוני הוא דבר שמאוד חשוב בתעשיית הקייפופ, דרום קוריאה נחשבת לאחת המדינות המתקדמות ביותר בעולם היופי והניתוחים הפלסטים, ותעשיות הבידור מייחסות חשיבות רבה למראה של האיידולים שלהם. לפעמים, זה אפילו לא משנה כמה אתה כישרוני, אם אין לך את ה"לוק" ואתה לא תואם לסטנדרטים, הסיכויים שתתקבל נמוכים מאוד.
איידולים רבים ציינו כי החברות רמזו להם כי כדאי להם לעשות ניתוח מסוים אם זה לתקן את האף או העיניים ודברים נוספים בזמן שהיו ״טרייניז״. לא כולם נכנעו ללחץ ועשו את הניתוחים שהמליצו עליהם אבל ישנם כוכבי קייפופ שכן נכנעו לתכתיבי החברה במחשבה שזה יביא להם יתרון בתעשייה. האיידולים רבים, כך מסתבר נמצאים בדיאטות קיצוניות ומרגישים חייבים להתאים את עצמם למשקל שמגדירה להם חברת ההפקות.
ג'יניאי מלהקת הבנות Oh My Girl נאלצה לעזוב את הלהקה לאחר שחלתה באנורקסיה.
היא סיפרה שבזמן שהיא ושאר חברות הלהקה היו בדיאטה לקראת הקידומים של הלהקה היא ירדה כ 8 עד 10 קילו.
JinE from Oh My Girl
ז׳אנר הקייפופ נוטה לשלב בקליפים אלמנטים מהתרבות העתיקה של דרום קוריאה, החושף מעריצים ברחבי העולם לתרבות צבעונית וחדשה שלא הכירו בעבר. בשיר "LIT" למשל, של להקת הבנים "ONEUS" משולבים בגדים מסורתיים, כלי נגינה קוריאנים עתיקים והוא מצולם על סטים המדמים מבנים קוריאנים מסורתיים.
בשנים האחרונות ובעקבות ההצלחה והפרסום הרחב של קייפופ בעולם ישנם מגוון שיתופי פעולה בין אומניי הקייפופ לאומנים במערב מה שמעיד על כך שמוזיקה, היא הרבה מעבר לשפה.
בנוסף לשיתוף הפעולה עם הראפרית האמריקאית ניקי מנאג', שיתפה להקת הקייפופ BTS בסינגל שלהם Boy With Luv את הזמרת האמריקאית הולסי שהפכה בעקבות הסינגל לחברה קרובה של חברי הלהקה ובאלבומה האחרון 'Manic' השתתף suga חבר להקת bts באחד משיריה.
בנוסף ללהקת bts, גם חברי להקת Monsta X זכו להצלחה גדולה כששיתפו פעולה עם הראפר האמריקאי French Montana.
*להטמיע את הקליפ איידול של ביטיאס עם ניקי מנאג׳* BTS (방탄소년단) 'IDOL (Feat. Nicki Minaj)' Official MV
*ראיון*
"נמצאת איתי כאן אופיר שם טוב בת 17 והיא מעריצת קייפופ."
1. "כמה שנים את מקשיבה לז'אנר ואיך הגעת עליו?"
אופיר: "אני שומעת קייפופ כבר 3 שנים. זאת לא הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי לקייפופ אבל חברה השמיעה לי שיר, הוא לא יצא לי מהראש ומשם התעניינתי בז’אנר יותר."
2."למרות השפה השונה מה גרם לך "להתאהב" בקייפופ?"
אופיר: "הדבר שגרם לי להתאהב בקייפופ הוא בהחלט העובדה שלא מתמקדים רק בתחום אחד זאת אומרת, קבוצה לא רק שרה או רק מנגנת אלא גם שרה גם רוקדת, מוסיפה את הכל ביחד ויוצרת הופעה מרשימה ומקצועית."
3."מה שונה לדעתך בקייפופ מהמוזיקה המערבית שרובנו שומעים ואוהבים?"
אופיר: "אני חושבת שהשוני הוא שבקייפופ זה לא מספיק שיש לך קול טוב או שאתה יכול להלחין שירים, בקייפופ יש סטנדרטים גבוהים יותר שמצריכים מהאמן להיות טוב בהכל או לפחות ברוב התחומים. במערב לעומת זאת, עם זאת שיש אמנים מוכשרים ביותר לא מצופה מאדל לרקוד רוטינה מורכבת ולעבוד על הבעות הפנים שלה."
4."האם ישנם דברים שאת מסכימה ולא מסכימה איתם בדרך ההתנהלות בתעשייה הזו? הרי למרות הקליפים המרשימים ושירים הממכרים מדובר בתעשייה מאוד נוקשת "
אופיר: "אני כן מסכימה עם העובדה שצריך לאמן ולהכשיר טרייניז לפני שנותנים להם להיות קבוצה פומבית ואני חושבת שזה חשוב מאוד אבל אני לא מסכימה עם האופן שבו הוא נעשה, לדוגמה אני לא חושבת שזה בריא או טוב לגרום לרוב לנוער להתאמן ללא הפסקה עד למצב שבו ישנים פחות מ-3 שעות כל לילה."
Comments