top of page

מוזיקה פוליטית : פוסט אקטיביסטי

Writer's picture: apolloapollo

Updated: May 27, 2020

כתב : עידו בר.


לא פעם שמענו את ההתבטאויות "אל תערבבו פוליטיקה ומוזיקה" או "פוליטיקה ומוזיקה זה כמו שמן ומים", אז ברוכים הבאים לשנת 2017 ואף 2018 השנים שבהן המוזיקה הוכיחה לראשונה, שפוליטיקה ומוזיקה כן הולכים ביחד.

"Chained To The Rhythm"


סך הכל כותרת תמימה לעוד שיר פופי וקיצבי של קייטי פרי, "כבול לקצב" (בתרגום חופשי) אך האמת הכואבת מסתתרת עמוק בתוך התמימות. בשנת 2016 נערכו הבחירות לנשיאות ארצות הברית, דונאלד טראמפ מול הילארי קלינטון, טראמפ ייצג את הזרם השמרני (הימני במפה הפוליטית הישראלית) והליברלי במפה הפוליטית האמריקאית מתוך מפלגת הרפובליקנים. טראמפ היה מתמודד שנוי במחלוקת שגרם לרבים לשנוא אותו בשל התבטאויותיו השוביניסטיות והקיצוניות כנגד המוסלמים ושלטון אובמה, הנשיא שלפניו. מנגד הילארי קלינטון, מייצגת את כל מה שהעם האמרקאי רוצה, אישה חזקה, פוליטיקאית מיומנת, האישה הראשונה לשעבר, דמוקרטית (נמצאת בשמאל במפה הפוליטית הישראלית) וסוציאליסטית שבמפלגתה הדמוקרטית תוכלו למצוא את כל מגוון הקשת הרחבה של אמריקה, בהילארי רוב הזמרים האמריקאים תמכו, הלכו איתה יד ביד במסע הבחירות, מקים קרדשיאן עד ביונסה ובניהן גם קייטי פרי שהביעה את תמיכתה הבולטת במועמדת ופה פרי נכנסת לתמונה. השיר "Chained To The Rhythm" שאיתו פתחתי את הכתבה בעצם מדבר על התבוסה של הילארי לטראמפ (הצפוי כבר נודע - דונלאד טראמפ נבחר בקרב צמוד מול הילרי קלינטון לנשיאות ארצות הברית), דרמה בממלכת הבידור האמריקאית, סלבריטאים רבים הסירו את תמונת הפרופיל שלהם והורידו פרופיל, חוץ מזמרת אחת שלא וויתרה - קייטי פרי. השיר כאמור תמים למדי אך הוא מדבר על הבחירות והתבוסה של קלינטון לטראמפ ועד כמה שהאמריקאים עיוורים למצב הקיים, קצת רעש בעיתונות והם כבר משנים את דעתם. פרי מכנה את האמריקאים בקליפ כאנשים שחיים בבועה עד כך שהם לא רואים את הבעיה, "הולכים כמו זומבים" אחרי טראמפ והאמת האפלה מאחורי השיר הצבעוני נחשפת, מיד לאחר הבית השלישי בשיר מצטרף אל פרי הזמר סקיפ מארלי, הנכד של בוב מארלי האדם הראשון לבטא את דעותיו הפוליטיות, האגדה הפוליטית של עולם הרגאיי, וכאן, נכדו סקיפ מארלי מביע את דעתו הפוליטית בשיר בכך שהוא אומר כי הזמן מתקתק וכולם אוכלים את השקרים של טראמפ ( Ay, up in your high place, liars) High place - הכוונה לנשיאות, liars - הכוונה לשקרים. הדוגמא המובהקת ביותר בקליפ לעובדה כי מדובר על הבחירות בארצות הברית היא כי בסצינה מסויימת בקליפ נראית קייטי פרי מול גבר הרוכב איתה ברכבת ההרים וכי הוא מקבל יותר לייקים (הצבעות) ממנה - כי הוא גבר. עם זאת יש אנשים המטילים ספק בכך שמדובר בטראמפ והדבר אשר אימת את הספיקלוציה היה דווקא האלמנט האומנותי בהופעה של קייטי פרי וסקיפ מארלי בטקס פרסי המוזיקה הבריטית ב-2017 בו עלו 2 שלדי ענק בדמויותהם של טראמפ ותרזה מיי (ראש ממשלת בריטניה).




דעתי האישית - בתור אדם המזדהה עם הזרם הדמוקרטי של המפה אני בהחלט יכול לראות את עצמי מזדהה עם השיר הזה, גם אני חושב שהבחירות האחרונות באמריקה היו גורליות עבור החברה האמריקאית, ואולי כמו שקייטי פרי אמרה בשיר, האמריקאים חיים בתוך בועה, ונוח להם.

Lions

ובכן, זו לא הפעם הראשונה שסקיפ מארלי משתתף בשיר פוליטי והאמת הוא הוציא אחד כזה לא ממזמן, הישר "Lions" הוא השיר המוכר ביותר של סקיפ מארלי, השיר שנתן לו את הפריצה למוזיקה וגם הוא מושפע מן הבחירות לנשיאות ארצות הברית, גם בשיר וגם בקליפ ניתן לראות סממנים המראים כי סקיפ מארלי מדבר על הבחירות, בקליפ מוצגת דמותו של טראמפ באופן סאטירי אשר מראה אותו שהוא מדבר ומדבר ובמילות השיר ניתן לראות התייחסות למניעת הזכויות הטבעיות של טראמפ כנגד המוסלמים והסנקציות שהטיל כלפיהם (Yeah, if ya took all my rights away, Yeah, if ya tellin' me how to pravy).

This Is America


"זאת אמריקה״ - כמצופה, טקסט של שיר זה עלול לכלול את החלום האמריקאי, את השמש החמה של קליפורניה וניו יורק והתמימות נעורים של האמריקאים האליטיסטים. האמנם, שיר זה הוא ההפך מהמצופה, השיר מדבר על האלימות שפוקדת את אמריקה יום-יום כנגד שחורים, וכנגד אזרחים אמריקאים, לאחרונה שמענו לא מעט מקרי ירי בבתי הספר ובמקומוץ מקוהלים כנגד בני אדם. השיר ״This Is America״, בא לשקף את המציאות שפוקד מיני רבים באמריקה לאחר מקרי הירי הרבים בשנה שחלפה לה וזאת בעקבות העיד מדיניות אמריקאית בנושא האקדחים שכום כל אחד יכול להשיג בקלות - האקדחים נהיו לכלי שימוש עבור האמריקאים ללא הגבלת גיל.

השיר בא לאחר הטבח בבית ספר בפלוירידה בה תלמיד אשר למד בבית הספר נכנס אל שעריו והתחיל במסע ירי כנגד תלמידי בית הספר ללא הבחנה בין איש לאיש. מקרה זה השאיר את אמריקה המומה וכואבת וכל העולם התייחד לצידה. אך למרות זאת אמריקה לא לקחה את המקרה והאחריות בידיים ובשל כך החברה התחילה ב״הפגנה חברתית״ בכדי להגביל את השימוש בנשק באמריקה.


(צילום: AFP)
״אנחנו הבאים בתור״

ובחזרה אל השיר, ״this is america״ הביא איתו משהו אחר, המסר, המילים והקליפ המצמרר הפך את אמריקה לזירת מלחמה שבה נאבקים על הזכות לחיוץ ולהגביל את הנשק האזרחי והאירוניה בשיר היא שהראפר אשר מבצע אותו הוא שחור- שמו הוא דונלד גלובר (צ'ילדיש גמבינו), שחקן וקומיקאי אמריקאי. אולי עצם העובדה כי ראפר שחור מבצע את השיר - היא שגרמה להצלחתו ולזעזעו בעולם. השיר כבש את המצעדים ברחבי העולם ואף את המקום הראשון והנחשק במצעד 100 הליהיטים החמים של הבילבורד. הלהיט הצליח להעביר את המסר - אך האם המסר הועבר באמת ? בממשלה האמריקאית לא נקטו עדיין פעולות כנגד האלימות כלפי שחורים ולא הגבילו את השימוש באקדחים. כמו שגלובר אמר בשירו - ”Yeah, this is America (woo, ayy) Guns in my area (word, my area)”.


לסיום, אלו הם השירים הפוליטיים הבולטים אך יש עוד מלא שירי פוליטיקה, "Sick Boy" של הלהקה האמריקאית הצ׳יינסמוקרס וגם הוא אחד מיני רבים, בקצרה ולסיום, אל תגידו מוזיקה ופוליטיקה לא הולכים ביחד כי המוזיקה הפוליטית חיה ובועטת.

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page